Angolnapörkölt
Hozzávalók:
1 kg konyhakész (lebőrözött, kibelezett) angolna
1 nagy vöröshagyma - 5 evőkanál olaj -
1 púpozott evőkanál pirospaprika - 1-1 nagyobb paprika és paradicsom
1 kiskanál só - 1 dl vörösbor
A konyhakész angolnát megmossuk, a fejét meg a farkát lecsapjuk, majd a törzsét 5-6 centis darabokra vágjuk. a hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és olajon üvegesre sütjük. A halat hozzáadjuk, 3-4 percig pirítjuk, a pirospaprikával meghintjük. Jól elkeverjük, majd annyi - kb. 2 dl - vizet öntünk rá amennyi majdnem ellepi. A közepes kockákra vágott paprikát és paradicsomot belekeverjük, megsózzuk. Lefödve kb. 45 perc alatt puhára pároljuk, félidőben a borral ízesítjük. Túrós csusza illik hozzá köretnek.
Jó tanács:
Zúzott fokhagymával meg darált cseresznyepaprikával is ízesíthetjük.
Csukapörkölt
Hozzávalók:
1,1 kg konyhakész csuka - só - 2 vöröshagyma - 1 zöldpaprika - 6-7 evőkanál olaj - 1 kiskanál pirospaprika - 1 babérlevél - 2 gerezd fokhagyma - fél mokkáskanál őrölt bors - 1 kisebb paradicsom - 1-1 mokkáskanál ételízesítő por - cseresznyepaprika krém és őrölt köménymag
A megtisztított csukát kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk és besózzuk. A hagymát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, mindkettőt apróra vágjuk és bográcsban vagy lábasban, az olajon megfonnyasztrjuk. A pirospaprikával megszórjuk, 2- 2,5 dl vízzel felöntjük. Amint felforrt,a haldarabokat belerakjuk. A babérlevelet mag a zúzott fokhagymát beleszórjuk megborsozzuk. A felaprított paradicsom ételízesítő por cseresznyepaprika krém meg köménymag is belekerül. Annyi vizet öntünk rá, amennyi majdnem ellepi. Kis lángon, lefödve, többször megkeverve kb. 30 perc alatt megpároljuk. Köretnek jóféle túróscsusza illik hozzá.
Dorozsmai ponty
Hozzávalók:
1 konyhakész ponty (kb. 1,2 kg) - 2 vöröshagyma - só - 3 evőkanál liszt - 7 evőkanál olaj - 5-6 dkg füstölt szalonna - 15 dkg csiperkegomba - 1 csapott evőkanál pirospaprika - 2 dl tejföl - 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors - 25- 30 dkg csuszatészta
A pontyot kifilézzük. Amegtisztított fejből és csontokból az egyik hagymával - amit előre felszeletelünk - meg egy kevés sóval kb 3 dlalaplevet főzünk. A halat 4 nagy vagy 8 kiseb de mindenképpen egyforma szeletekre vágjuk, azután sűrűn bevagdossuk, vagyis húsát majdnem bőérig behasítjuk. Megsózzuk lisztbe forgatjuk, és 5 evőkanál olajban megsütjük, majd lecsepegtetve félretesszük. A szalonnát apró kockákra, a maradék hagymát finomra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicso szárát kimetsszük, és az így előkészített zöldségeket egycentis kockákra aprítjuk. A maradék 2 evőkanál olajon a szalonnát kisütjük, és a hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát, a paprikát meg a paradicsomot hozzáadjuk, majd rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük. A leszűrt halalaplével felöntjük, 5 percig főzzük. A tejfölt a maradék kb. 1 kiskanál liszttel símára dolgozzuk, a paprikás-gombás levet ezzel sűrűsítjük. Megborsozzuk, ha kell, utána sózzuk. Közben a csuszatésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a tejfölös raguval összekeverjük. Tálaláskor a sült és megforrósított halszeleteket a tetejére fektetjük.
Dunai halak roston
Hozzávalók:
1-1 egyenként kb. 80 dkg-os süllő kecsege és ponty - só - 12 dkg liszt - 1-1 púpozott kiskanál pirospaprika meg őrölt bors- citrom a sütéshez : bőven olaj
A süllőt lepikkelyezzük, hasát éles késsel felbontjuk és belső részeit, majd a kopoltyúját és a szemét is eltávolítjuk. Uszonyait ollóval körben egy kissé levágjuk. Ezután a halat többször váltott hideg vízzel megmossuk, szárazra töröljük, majd ujjnyi közökben - nem túl mélyen - beirdaljuk. Kívül belül megsózzuk, hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. A kecsegét hasonlóan készítjük elő, mindössze annyi különbséggel, hogy a gerinchúrját kihúzzuk, majd néhány pillanatra forró vízbe mártjuk, így páncélszerű bőrét könnyebben lekaparhatjuk. A pontyot a süllőhöz hasonlóan előkészítjük. Utána a halak száját óvatosan szélesre nyitjuk és egy-egy cikk burgonyát tömünk bele. Szokás még a halakat a két végüknél fogva kifli alakúra hajlítani és kihegyezetthurkapálcikával rögzíteni. A lisztet a pirospaprikával meg a borssal összekeverjük, a halat beleforgatjuk liszt helyett részben, vagy egészében zsemlemorzsa is lehet) Akkora tepsibe, amekkorában elfér és meg is tudjuk fordítani, olajat öntünk. Amikor már jó meleg, a halat belefektetjük, majd közepesen forró kemencében kb. 15 percig sütjük, de félidőben megforgatjuk. Természetesen a tepsit - a bográcshoz hasonlóan - izzó parázs fölé is tehetjük, a halakat így is megsüthetjük. Készülhet úgy is, hogy a halakat közepesen forró rostélyra fektetjük, és nyársra húzott szalonna kiolvasztott zsírjával kenegetve sütjük meg. De ehhez a liszt helyett a morzsába forgatott változat a jó.
Fogasszelet bakonyi módra
Hozzávalók:
40 dkg fogasfilé - fél fej vöröshagyma - 2 babérlevél - 1 kiskanál só
a tejfölös-paprikásgombamártáshoz: fél fej vöröshagyma - 3 evőkanál olaj - 1 csapott evőkanál pirospaprika - 40 dkg gomba - 1 púpozott kiskanál só - 1 gerezd fokhagyma - 1 mokkáskanál őrölt kömény - 2 dl tejföl - 1 púpozott evőkanál liszt - 1 mokkáskanál darált cseresznyepaprika
A halat négy egyenlő részre vágjuk. Kb. 1 liter vizet felforralunk a hagymával ízesítjük, a babérlevelet beledobjuk és megsózzuk. A fogasszeleteket óvatosan belerakjuk, kis lángon - ügyelve hogy a víz csak gyöngyözve forrjon - 6-8 percig pároljuk, majd szűrőlapáttal tányérra emeljük. Míg a hal készül, hozzálátunk a gombamártáshoz. Ehhez a hagymát felaprítjuk, az olajon megfuttatjuk, a pirospaprikával meghintjük, és kb. 5 dl vízzel felöntjük, felforraljuk. A gombát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk, a paprikás lébe szórjuk. Megsózzuk, a zúzott fokhagymával meg az őrölt köménnyel fűszerezzük, 6-8 perc alatt puhára főzzük. Végül a tejfölben símára kevert liszttel sűrítjük, és cseresznyepaprikával adjuk meg az erejét. Tálaláskor a halat af orrógombamártással leöntjük, galuskával kínáljuk.
Fokhagymás busa
Hozzávalók:
4 nagy kb. 20-20 dkg-os busaszelet - só - őrölt bors - 3-4 gerezd fokhagyma - a hal áztatásához: tej - a sütéshez: 2 evőkanál olaj
A halszeleteket sóval, borssal, zúzott fokhagymával bedörzsöljük és egy lapos edénybe fektetjük. Annyi tejet öntünk rá amennyi ellepi, és letakarva, hűtőszekrényben minimum 2 órán át, de még jobb, ha egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap a szeleteket a tejből kiemeljük és a nedvességet leitatjuk róluk. Mindkét oldalukat egy kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Köretnek burgonyapürét kínálunk hozzá.
Majonézes halsaláta
Hozzávalók:
30 dkg főtt halfié - 45 dkg főtt burgonya - 15 dkg csemegeuborka- 2 közepes alma(25 dkg) - 2 főtt tojás - 7 evőkanál kész majonéz - 1 púpozott evőkanál mustár - 1 csapott evőkanál porcukor - 1 mokkáskanálsó - 1 citrom leve
A halat és a megtisztított burgonyát az uborkával, az almával meg a főtt tojással együtt vékony csíkokra vágjuk. A majonézt a mustárral és a porcukorral ízesítjük, megsózzuk, majd a citrom levét is belecsepegtetjük. Az előkészített hozzávalókat beleforgatjuk, végül lefedve, rövid időre a hűtőszekrénybe tesszük.
Marinált ponty
Hozzávalók:
60 dkg pontyfilé - só - őrölt bors - 10 dkg liszt - 3 tojás - 12 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez: olaj
az öntethez: 3 dl víz - 2 evőkanál porcukor - 3 evőkanál 10 %- os ételecet - 2-3 evőkanál olaj - 2 vöröshagyma - 1 kiskanál só
A pontyfiléről nemcsak a bőrt fejtjük le, hanem a nagyobb csontokat is kiszedjük belőle ami csipesszel a legkönnyebb. Utána a halhúst jó ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egyenként lisztbe, felvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatjuk, bő, forró olajban kb. 3 perc alatt kisütjük, és szalvétára szedve lecsepegtetjük. A vizet a porcukorral meg az ecettel összekeverjük, majd az olajat is belecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük, gyűrűire szedjük, és besózva 15 percig pihentetjük, hogy kissé megpuhuljon. Utána a hallal együtt a salátalébe rétegezzük. Letakarva 2-3 órán át érleljük.
Rácponty
Hozzávalók:
80 dkg ponytfilé - 15 dkg füstölt szalonna - só - 1 kg burgonya - 2 vöröshagyma - 4 zöldpaprika - 4 paradicsom - 4 evőkanál olaj - 1 csapott evőkanál pirospaprika - 1 mokkáskanál cseresznyepaprika krém - 2 dl tejföl - 1 evőkanál liszt
A ponytyfilét 4 egyforma darabra vágjuk, bőrös oldalukkal lefelé deszkára fektetjük, és sűrűn beirdaljuk - vagyis a bőrig bevágjuk. A résekbe 1-1 vékony szelet szalonnát bújtatunk. Utána a pontyot kissé besózzuk. A burgonyát héjában, sós vízben megfőzzük, majd meghámozva karikákra vágjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk a paprikát kicsumázzuk, a paradicsomok szárát kimetsszük. A hagymát finomra aprítva az olajon megfuttatjuk. A paprikát meg a paradicsomot nagyobb kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk nagy lángon 4-5 percig pirítjuk. Utána megsózzuk, a pirospaprikával meghintjük, a cseresznyepaprika krémmel " tüzesítjük", és a tejföllel símára kevert lisztet hozzáadjuk. 2-3 percig forraljuk. A burgonyát egyenletesen egy tepsi közepére terítjük, a tejfölös lecsót ráöntjük, és a tűzdelt ponyok köré rakjuk. Előmelegített sütőben nagy lánggal (200°C);légkeveréses sütőben 180°C) 15 percig sütjük.